• Träning & hälsa

D-vitamin är bra för benhälsan men nu kommer Vitamin-K2

150222 Hälsa --> Tillbaka

Förutom det mänskliga lidandet kostar denna typ av skador samhället enorma belopp varje år.

Det handlar om mycket stora summor både vad gäller medicinska kostnader och för produktionsbortfall på grund av sjukskrivningar. Totalt kostar fallolyckorna (som ofta resulterar i frakturer) samhället 25 miljarder kronor per år enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Mycket skulle vara vunnet om människor medvetandegörs om vikten av att vidta åtgärder för att bibehålla ett starkt skelett genom livet. Förutom livsstilsfaktorer som t ex kost och motion har även intaget av Vitamin K2 stor betydelse för benhälsan. Detta har fastställts i en mängd studier, nu senast i form av en studie som nyligen presenterades av professor Jan Oxholm Gordelaze vid Universitetet i Oslo.

Vad är vitamin K2?
Vitamin K är ett fettlösligt vitamin som finns i två former, K1 (fyllokinon) och K2 (menakinon).

Vitamin K1 finns bl a i gröna bladgrönsaker t ex broccoli, grönkål och spenat medan vitamin K2 finns i bl a äggula, ost och fermenterad mat som t ex den japanska maträtten Natto som består av fermenterade sojabönor. Vitamin K2 hjälper till att bibehålla en normal benstomme och bidrar därmed till en frisk benstomme/skelett.

Skelettet som består av levande bindväv förnyas under hela livet.Det bryts ner och återuppbyggs i en ständigt pågående process. I denna process deltar vitamin K där det hjälper till att bilda benproteinet osteocalcin. Osteocalcin är det mest förekommande proteinet i benvävnaden och anses av forskare kunna visa på vitamin K status i benmassan.

K-vitaminets betydelse för benhälsan är idag inte allmänt känt men vitaminet torde i sammanhanget inom en snar framtid vara lika välkänt som D-vitamin. En insikt som kommer att kunna få stor betydelse för folkhälsan.

Natto K2 innehåller förutom vitamin K2 även jättenattljusolja, Nattoextrakt och sojaisoflavoner.

Natto K2 finns att köpa i hälsofackhandeln och på apotek. Rek ca pris: 219:-30 kapslar

Dosering: 1 kapsel dagligen

Träning & Hälsa | Vitaminer
Örebroguiden